Υπάρχουν προτάσεις γιγαντιαίων κτιρίων, που στηρίζονται
στην αρχή του ηφαίστειου, με το κάθε ένα να δίνει υποσχέσεις ότι θα είναι το μεγαλύτερο και ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Πρώτη ήταν η πρόταση του studio X-Seed για το Tokyo. Μετά από αυτό ακόμη και ο Norman Foster ήθελε να αναμιχθεί,πρότεινε το τεράστιο
"Crystal Island" στην Μόσχα. Λοιπόν τώρα ο αρχιτέκτονας
Eugene Tsui παίρνει την ιδέα του τεράστιου ηφαιστείου σε ένα νέο επίπεδο οικολογικής συνείδησης, αναμιγνύοντας την με άλλες επιρροές από το φυσικό περιβάλλον. Η νέα αυτή πρόταση για τον μουντό Ultima Tower - 3 χλμ και κάτι στο ύψος - δανείζεται τις αρχές του (λειτουργικές και στατικές) από τα δένδρα άλλα και από άλλα οικοσυστήματα με σκοπό την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Οι ρυθμοί που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός στις μεγάλες παγκόσμιες μητροπόλεις δημιουργεί μια τάση χαοτική πολεοδόμησης και αναδεικνύει προκλήσεις και σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Μέσα στα επόμενα 7 χρόνια, υπολογίζεται ότι 22 παγκόσμιες μητροπόλεις θα ξεπεράσουν το όριο των 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Όλα αυτά σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.Ο
Ultima Tower είναι μια εφευρετική "πράσινη" πρόταση για την σωστή και αποτελεσματική εκμετάλλευση της επιφάνειας της Γής και επιτρέπει να επιτευχθεί μια διατηρήσιμη διανομή των πόρων μέσα σε ένα σφιχτής μορφής πολεοδομικό ιστό.
Σχεδιασμένο για να αντιστέκεται σε φυσικά στοιχεία κινδύνου, το Ultima Tower είναι πολύ σταθερό και αεροδυναμικό. Αντί να διανείμετε οριζοντίως η κατασκευή ανεβαίνει κάθετα από μια βάση διαμέτρου λίγο πιο μεγάλη από 2 χλμ - με εμφανής επιρροές από τις φωλιές των τερμιτών στην Αφρική, την ψηλότερη, αναλογικά, κατασκευή που έχει φτιάξει ζωντανός οργανισμός.
Περιτριγυρισμένο από όλες τις μεριές το κτίριο θα χρησιμοποιεί ενσωματωμένες φωτοβολταϊκές κυψέλες για να συμπληρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι των απαιτήσεων του σε ενέργεια. Ο πύργος θα χρησιμοποιεί την τεχνική της μετατροπής Ατμοσφαιρικής Ενέργειας για να εκμεταλλευτεί και τις διαφορές στην ατμοσφαιρική πίεση στην κορυφή και στην βάση του πύργου για να παράξει ηλεκτρισμό. Θα έχει βεβαίως εγκατεστημένες και τουρμπίνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους ανέμους.
Στηριζόμενοι στην αρχή της εφίδρωσης (
transpiration) και συνοχής (
θεωρία Joly-Dixon’s cohesion-tension) όπως χρησιμοποιείται από τα δένδρα για να μεταφέρεται το νερό από τις ρίζες στα ανώτερα μέρη, οι μελετητές εργάζονται σε μια μέθοδο για την μεταφορά του νερού από την βάση στην κορυφή χρησιμοποιώντας την πίεση του νερού στα δύο αυτά υψόμετρα.
Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά της πρότασης περιλαμβάνουν δεξαμενές νερού σε 12 ξεχωριστά επίπεδα, 144 ανελκυστήρες στην περιφέρεια του κτιρίου με χρήση κάθετης προώθησης με την βοήθεια ατμοσφαιρικής πίεσης (υδραυλικά), ειδικά σχεδιασμένα παράθυρα με κατοπτρικές εφαρμογές που θα στέλνουν το φως του ήλιου στα ενδότερα του κτιρίου, ανοιχτές βεράντες και κήπους, ηλεκτρικά αυτοκίνητα με κινητήρες προπανίου και υδρογόνου, πλήρης απουσία εσωτερικής ανάφλεξης και τοξικών. Ο Tsui οραματίζεται το κτίριο σαν ένα μεγάλο οικοσύστημα που πλέον θα κατηγοριοποιείται με της κατασκευές που "ζουν και αναπνέουν".