Τετάρτη, Ιουνίου 11

Μονάδες Μικροτουρμπίνων


Απο τις ακριβές εγκαταστάσεις ως τους αυστηρούς κανόνες των πόλεων, βρίσκεται ένα μεγάλο πλήθος λόγων που έχουν περιορίσει την αύξηση της εκμετάλευσης της αιολικής ενέργειας. Τώρα, η εταιρία Aerovironment φτίαχνει τον όρο αστική αιολική ενέργεια με μια σειρά απο μικρές, αθόρυβες τουρμπίνες που απαλάσσονται της ανάγκης ανάρτησης σε πύργο. Με το πιασάρικο όνομα "Architectural Wind" το σύστημα ενσωματώνεται πλήρως στην στέψη του εκάστοτε κτιρίου και εκμεταλεύεται την αεροδυναμική του κτιρίου για να πιάσει τον αέρα όπως ανεβαίνει απο την όψη του κτιρίου. Αυτή ακριβώς η προσέγγιση της τουρμπίνας ανεβάζει κατα 30% την παραγωγή ενέργειας και είναι και προσαρμόζονται και έυκολα και η συναρμολόγηση απο τα βασικά μέρη είναι πολύ εύκολη. Η εγκατάσταση είναι σκέτη μαγεία.
Στην σελίδα της Aerovironment αναφέρει: "Το Architectural Wind έχει σχεδιαστεί για εύκολη εγκατάσταση στην στέψη των κτιρίων, και εξυπηρετεί και σαν ένα γοητευτικό στολίδι για το κτίριο. Περιστρέφεται σε μικρές ταχύτητες με αποτέλεσμα ενα είδος κινούμενης αρχιτεκτονικής που επικοινωνεί ευθέως με την γενιά της καθαρής ενέργειας Δουλεύει μόνο του ή σε αρμονική συνεργασία με άλλα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το Arhitectural Wind έχει μελετηθεί για να αποδίδει τα μέγιστα δυνατά και ένα αξιοπρόσεχτο κόστος ανα kW."

Η εγκατάσταση δεν εμφανίζει επιπλοκές στην στατικότητα του κτιρίου και μπορούν να κλιμακωθούν αρχίζοντας απο τα 6kW. Το κάθε κομμάτι ζυγίζει περίπου 100 κιλά και έχει διαστάσεις περίπου 1,5 επί 1,5 μέτρα, και έχει και προστατευτικό δίκτυ για τα πουλιά.




[μέσω Inhabitat]

3 σχόλια:

Sakoulakis είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα ρε τα θέματα που βάζεις. Keep posting!

Unknown είπε...

Ευχαριστώ φίλε... keep reading ;)
Τέτοιου είδους σχόλια μου δίνουν κουράγιο και το ξέρεις :)

Sakoulakis είπε...

Έκατσα τώρα λίγο και κοιτούσα το ρέθυμνο από ψηλά στο γκουγκλ έρθ. Για φαντάσου τέτοιες ανεμογεννήτριες στην ταράτσα του κλειστού πχ. τι ωραία που θα ήταν. Και παίζουν και άλλες ωραίες ταράτσες, στο δημαρχείο και σε μερικά σχολεία σίγουρα. Επ' αυτού γενικότερα έχω κάποιες ιδέες για το πως θα μπορούσαν να γίνουν διάφορα, που να περιλαμβάνουν και φωτοβολταϊκά, και να χρηματοδοτείται κατά βούληση από τους πολίτες η αγορά τους σε μια περίεργη κοινοπραξία, με κάποια εταιρία να παίζει μόνο οργανωτικό και όχι επενδυτικό ρόλο. Αλλά το επεξεργάζομαι προς το παρόν :-) Ψήνεσαι να κάνεις καμιά αρχιτεκτονική μελέτη; :P