Τετάρτη, Ιουνίου 25

Αρχιτεκτονική με τις αρχές τις θάλασσας

takahashi_gundam.jpg
Το περιοδικό PingMag MAKE εντόπισε εναν ναυπηγό (έβδομης γενιάς) με το όνομα Καζούσι Τακαχάσι. Έναν κατεξοχήν κυνηγό της τύχης, του οποίου οι συμβουλές για επιχειρηματικά εγχειρήματα είναι γεμάτα απο παραλληλισμούς στις αρχές τις επιβίωσης στον πόλεμο, και ο οποίος πρόσφατα άρχισε να ενεργοποιήται στην Αρχιτεκτονική κτιρίων.

Η επιφάνεια του Gundam ενέπνευσε αυτές του κτιρίου Jimbocho Theatre (εικονιζόμενο) στην περιοχή του Chiyoda-ku στο Tokyo,... είναι όλο συγκολλημένο. Δεν έχει ουτε μία βίδα. Ο Kazushi Takahashi, έχει ολοκληρώσει μια σειρά απο ασυνήθηστα έργα, εφαρμόζοντας τη ναυπηγική τεχνολογία με τους συνεπαγόμενους τρόπους κατασκευής.

Στην Αρχιτεκτονική έχεις να κάνεις με ίσιες γραμμές και στατικές δυνάμεις, ενώ στην Ναυπηγική όλα περιστρέφονται γύρω απο την καμπύλη και την δυναμική του υγρού στοιχείου.Επίσης μια άλλη διαφορά είναι οτι οι εργολάβοι και οι Αρχιτέκτονες δεν μπορούν να φτιάξουν πλοία, αλλά οι Ναυπηγοί μπορούν να κάνουν και τα δύο, και πλοία και σπίτια. Η βασική επιστήμη πίσω απο αυτά ταυτίζονται, τα μαθηματικά και οι νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι. Αυτό είναι που τα ενώνει.


Κοιτάχτε τι λέει στην συνέντευξη (στα Αγγλικά) του για το παρελθόν του και τα κομμάτια σοφίας που δίνει...

[μέσω core77]

Δευτέρα, Ιουνίου 23

Tapei 101: έχει μπάλα για σταθεροποίηση!

Η τεράστια μπάλα που βλέπετε στις εικόνες (και στο καταπληκτικό βίντεο παρακάτω) είναι η μεγαλύτερη 'συντονισμένη μάζα απορόφισης' και βρίσκεται κοντά στην κορυφη του μεγαλύτερου ολοκληρομένου ουρανοξύστη στην Γή, του taipei 101 στην Ταϊβάνη. Η ιδέα πίσω απο την συντονισμένη μάζα απορόφισης είναι αρκετά απλή. Όπως το κτίριο μετατοπίζεται στην κορφή (απο ανέμους, σεισμούς κτλ), η συντονισμένη μάζα απορόφισης, που είναι στην ουσία ενα λεπτομερέστατα ρυθμισμένο και υπερβολικά βαρύ εκρεμές, κουνάει στην αντίθετη κατέυθυνση απο αυτήν που το κτίριο μετατοπίζεται με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η όποια κίνηση. Για να γίνει πιο καθαρό κοιτάξτε το γραφικό...

Λόγω του τεράστιο μεγέθους του Tapei 101 και του γεγονότως οτι απέχει μόνο 185μ εμφανές σεισμογενές ρήγμα, οι μηχανικοί δεν είχαν άλλη επιλογή απο το να εγκαταστήσουν μια τέτοια -τεράστια- συσκευή που κόστισε λίγο πιο περισσότερο απο €2.5 ευρώ. Ήταν πολύ βαρύ για να σηκωθεί με γερανό, έτσι η συσκευή απορόφησης συναρμολογήθηκε επι τόπου και κρέμεται σε ένα κάθετο κενό που εκτείνεται σε 4 ορόφους του ουρανοξύστη. Μπορεί να μειώσει την κίνηση του κτιρίου μέχρι και 40%.




Τώρα κοιτάχτε το απίθανο βίντεο. Στις 12 Μαϊου, που ένας μεγάλος σεισμός, στην περιφέρεια Sichuan της Κίνας, έγινε αισθητός χιλιόμετρα μακριά και στο Tapei 101. Ο χρήστης phuaalvin στο YouTube ήταν στο κτίριο εκείνη στην στιγμή και είπε οτι καθώς το κτίριο άρχισε να δονείται, δεκάδες άνθρωποι έτρεξαν να δούν την συσκευή απορόφησης σε δράση. Ορίστε το βίντεο που τράβηξε...



[Μέσω deputydog]

Πηγές:
- Πληροφορίες:
Wikipedia:Tuned Mass Dumper
Popular Mechanics

- Εικόνες
1
:popular mechanics
2:wikimedia
3,4,5
6:wikipedia

Σάββατο, Ιουνίου 21

Σαββατιάτικη Ιδέα!

Άυτην την στιγμή είμαι στο μπαλκόνι ενός φίλου μου. Γράφω αυτό το πόστ για να δημιουργήσω στον εαυτό μου ένα συναίσθημα κοινωνικής δεσμευσης, για την εφαρμογή μιας ιδέας που προέκυψε στην συζήτηση μας.
Η ιδέα έχει να κάνει με κάτι που προσεγγίζει την έννοια 'κοινωνική εκπαίδευση',... όχι με την έννοια της δημόσιας, για να ξεκαθαριζόμαστε...

Το γεγονός οτι η πληροφορία είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο. Το οτι ο καθένας απο εμάς έχει γνώσεις που μπορεί να είναι χρήσιμες σ κάποιον άλλο και αυτό είναι δεδομένο. Το οτι εγώ μπορώ και θέλω να μιλήσω αρκετά για πράγματα που έχουν να κάνουν με σχέδια, ιντερνετ, γλώσσες προγραματισμού, αποτελεί πλέον κίνητρο!

Με τον φίλο μου, συζητούσαμε για το πως-που-ποτε θα μπορούν να μαζέυονται άνθρωποι για να πεί ο καθένας οργανωμένα σε χρονικά πλαίσια (45-30 λεπτά) για τα πράγματα που θα ήθελε να πεί. Να δώσουμε την απαραίτητη οργάνωση σε υλικά και σε χρόνο. Ας το δούμε σε παράδειγμα...

Η κοπέλα μου ξέρει για το ECDL, θα μπορούσε επίσης να μιλήσει σε άλλους 5-6 για ένα μισάωρο γιαυτό. Ο φίλος μου ξέρει πως εγκαθιστά κάποιος στο σπίτι του DSL. Ο καφετζής θα έρθει να πεί πως κάνουν τον καλό ελληνικό. Ο ηλεκτρολόγος θα μιλήσει για τις λάμπες και πως τις αλλάζουν,... κτλ. Κάνουν λοιπόν ένα απόγευμα σε κάποιον χώρο, ακόμη και καφετέρια κάνει, λόγω μικρού αριθμού. Λεέι ότι θέλει να πεί και στο τέλος ρωτάει τους ακροατές ποιός ξέρει κάτι,οτιδήποτε... ρωτάει επίσης αν θέλει να μιλήσει γιαυτό. Σίγουρα κάτι θα βρεί και αν δεν βρεί να πεί ιδεές για το τι θα ήθελε να μάθει. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουν και άλλοι στην λογική και συνεχίζεται ο κύκλος μετάδοσης μέσα απο μια άλλη -προγραμματισμένη και προωθημένη συνάντηση.

Καθώς η κουβέντα προχωράει σκεφτόμαστε την μορφή του startup,... δλδ site. Ηδωμεν,..

Κοιτάχτε το post του φίλου μου...

Τετάρτη, Ιουνίου 11

Μονάδες Μικροτουρμπίνων


Απο τις ακριβές εγκαταστάσεις ως τους αυστηρούς κανόνες των πόλεων, βρίσκεται ένα μεγάλο πλήθος λόγων που έχουν περιορίσει την αύξηση της εκμετάλευσης της αιολικής ενέργειας. Τώρα, η εταιρία Aerovironment φτίαχνει τον όρο αστική αιολική ενέργεια με μια σειρά απο μικρές, αθόρυβες τουρμπίνες που απαλάσσονται της ανάγκης ανάρτησης σε πύργο. Με το πιασάρικο όνομα "Architectural Wind" το σύστημα ενσωματώνεται πλήρως στην στέψη του εκάστοτε κτιρίου και εκμεταλεύεται την αεροδυναμική του κτιρίου για να πιάσει τον αέρα όπως ανεβαίνει απο την όψη του κτιρίου. Αυτή ακριβώς η προσέγγιση της τουρμπίνας ανεβάζει κατα 30% την παραγωγή ενέργειας και είναι και προσαρμόζονται και έυκολα και η συναρμολόγηση απο τα βασικά μέρη είναι πολύ εύκολη. Η εγκατάσταση είναι σκέτη μαγεία.
Στην σελίδα της Aerovironment αναφέρει: "Το Architectural Wind έχει σχεδιαστεί για εύκολη εγκατάσταση στην στέψη των κτιρίων, και εξυπηρετεί και σαν ένα γοητευτικό στολίδι για το κτίριο. Περιστρέφεται σε μικρές ταχύτητες με αποτέλεσμα ενα είδος κινούμενης αρχιτεκτονικής που επικοινωνεί ευθέως με την γενιά της καθαρής ενέργειας Δουλεύει μόνο του ή σε αρμονική συνεργασία με άλλα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το Arhitectural Wind έχει μελετηθεί για να αποδίδει τα μέγιστα δυνατά και ένα αξιοπρόσεχτο κόστος ανα kW."

Η εγκατάσταση δεν εμφανίζει επιπλοκές στην στατικότητα του κτιρίου και μπορούν να κλιμακωθούν αρχίζοντας απο τα 6kW. Το κάθε κομμάτι ζυγίζει περίπου 100 κιλά και έχει διαστάσεις περίπου 1,5 επί 1,5 μέτρα, και έχει και προστατευτικό δίκτυ για τα πουλιά.




[μέσω Inhabitat]

Τετάρτη, Ιουνίου 4

Απών λόγω ανωτέρας βίας.

Δεν είναι οτι έχω ξεχάσει να γράψω στο blog. Ούτε οτι δεν έχω τίποτα να γράψω, αντιθέτως μάλιστα. Θέλω να γράψω πολλά, έχει πολλά να δείξει ο χώρος του design και των τεχνών αυτόν τον καιρό.

Όμως λόγω ανωτέρας βίας στην δουλειά γίνεται ένας μικρο-πανικός τις τελευταίες 3 εβδομάδες και δεν έχω χρόνο ούτε να μυρίσω το καλοκαίρι (ακόμα να πάω μπάνιο!).

Θα επιστρέψω σύντομα με πολύ πολύ υλικό!

ΥΓ: επίσης να αναφέρω οτι το μίνι-Ρέθυμνο πάει καλά! μοιάζει όλο και πιο πολύ στο κανονικό Ρέθυμνο. Παρακαλώ βρείτε τους συνδέσμους που θα το επισκεφθείτε στα προηγούμενα άρθρα. ;)